NK Laby's Mengo 28

Začetki nogometa v Mengšu segajo že v čas po prvi svetovni vojni. V letih 1919-20 je precej Primorcev pribežalo v Mengeš in s sabo so otroci prinesli tudi nogometno žogo. A nogomet je kmalu zamrl - očetje so se zaposlili pri železnici in policiji in se preselili.

Leta 1924 pa je nogomet spet v Mengeš pripeljal navdušen igralec nogometa Mirko Majcen. Domači fantje so se mu pridružili in tako se je v Mengšu spet začel igrati nogomet. Moštvo so takrat sestavljali: Mirko Majcen, Franc Kompare, Vinko BLejc, Peter Cerar, Anton Blejc, Lojze Selan, Ivan Kopitar, Ciril Kosec, Franc Premk, Metod Kosec in Tone Žnidar.

Prvo igrišče so si uredili na Kančevem travniku na Zavrteh, v letih 1930-1935 pa so igrali na živinskem sejmišču ob sedanji Kolodvorski cesti.

Za nogomet so se navdušili številni Mengšani, med drugimi tudi Franc Zalokar in Franc Kosmač. Ta dva sta pomagala ustanoviti Športni klub Mengeš in nato sodelovala pri njegovem vodenju ter klubu pomagala z denarjem. Iz klubskih pravil je razvodno, da je bil predsednik Franc Zalokar, tajnik pa Peter Lipar ml. Pečat je vseboval napis Športni klub Mengeš v Mengšu, na sredini pa je bila nogometna žoga. Ta pravila so bila potrjena 30. novembra 1937.

Prve drese so si morali nogometaši kupiti sami. Da bi prišli so denarja, so uprizarjali gledališka dela. Pri tem so športnikom veliko pomagali tudi igralci prosvetnega društva. 

V letu 1940 so na prostoru, kjer je bilo nogometno igrišče, pričeli graditi igrišče za atletiko. Nogometaši so se morali umakniti. Začasen prostor so našli na zamočvirjenem Stoparjevem travniku ob poti proti Dobenu in Loki.

Športni klub je deloval do leta 1941 - takrat ga je okupator razpustil in ustanovil novega: Sportgemainschaft Mannsburg (Športno društvo Mengeš). Po vrnitvi iz nemškega ujetništva pozimi 1941 je postal novi predsednik društva Ivan Lipar. Nogometaši so redno trenirali in odigrali več tekem, nekaj tudi po naročilu okupatorske oblasti.

Po končani vojni so predvojni nogometaši začeli nogomet igrati v okviru telovadnega društva, kmalu pa so se jim pridružili tudi mlajši fantje. Igrali so na mestu, kjer je danes večnamenska ploščad v športnem parku. Kmalu pa so morali preseliti na novo lokacijo nižje ob Pšati.

Nogomet v Mengšu v obdobju 1952-1964

Prva ekipa, ki je igrala v tem obdobju, sprva ni imela svojega trenerja. Vodstvo na treningih je prevzel kar eden od starejših nogometašev (Jože Flerin, Stojan Blejc). Formirana je bila tudi pionirska ekipa, pod trenerskim vodstvom Vilija Delača, ki je ostala skupaj tudi kasneje, v mladinskem obdobju. V letih 1960-64 je ta generacija predstavljaja glavnino članskega moštva. Trener tega moštva je postal Jože Hočevar. Moštvo je uspešno sodelovalo v 1. razredu nogometne pdveze Ljubljana. Zagotovo zaradi dobrega treninga in prizadevnega dela. Osvojilo je prvo mesto in se uvrstilo v takratno consko ligo, kjer so bili prav tako uspešni.

Trenerja Jožeta Hočevarja je leta 1964 zamenjal Slapničar. Toda ekipa je spomladi 1965 prenehala tekmovati - služenje vojaščine, težave v službi ... Vse to je povzročilo, da je interes za igranje močno padel. Igralci, ki so še želeli igrati, so odšli igrati v druge klube. V delovanju kluba je nastal premor, ki je trajal vse do leta 1970, ko je bil ustanovljen Nogometni klub Mengeš.

Obdobje 1970 - 1997

Leta 1970 je takratna mladinska organizacija dala pobudo za ustanovitev samostojnega nogometnega kluba. Pobuda je bila sprejeta in 28. junija 1970 je bil ustanovljen Nogometni klub Mengeš (NK Mengeš), Predsednik je postal glavni pobudnik za ustanovitev - Pavle Zalokar.

Igralsko zasedbo novoustanovljenega kluba so predstavljali v glavnem igralci, ki so se vrnili iz klubov, kjer so igrali v času prekinitve, in nekateri mlajši igralci. Trener prvega moštva je postal Vili Majdič, trener mladincev Ivo Blejc, trener pionirjev pa Marjan Trobec.

 

 

Sponzorji

alkam

max sport

 

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Članarina

Mesečno članarino je potrebno poravnati najkasneje do 20. v mesecu za tekoči mesec in sicer:

  • na klubski TRR SI56 0230 1009 2490 339 oziroma
  • pooblaščeni osebi v klubu in sicer v času uradnih ur vsak četrtek med 17. in 19. uro. 

Prošnja za odlog plačevanja vadnine

Povezave

Starejši dečki - 1. liga
Mlajši dečki - 3. liga
 
U11 - Skupina B
U10 - SKupina A
 
Free business joomla templates